Helena.

Mitt stora intresse är djur. Under min uppväxt har det alltid funnits hundar och andra djur i min familj. I början av 90-talet hade jag flatcoated retriever och borderterrier. Med dem har jag tränat och tävlat i bruks, agility och lydnad med fina resultat. Jag har deltagit på lydnads- och agility-SM flera gånger med olika hundar.

Så småningom kom jag in på jakt och jaktträning. 2003 skaffade jag en labbe av jakttyp, Alissa, en underbar hund som alltid var med på noterna. Intresset för jaktträning växte i och med Alissa, hon tog snabbt sina meriter och blev jaktchampion vid dryga tre års ålder. Hon startades också flitigt på A-prov och deltog flera år på Retrievermästerskapet. Under senaste åren har flera labbar flyttat in och vi har idag en kennel vid namn Reedsweeper's. Idag prövar jag mina hundar på A, B och C-prov för att meritera hundarna inom alla dessa grenar. Samtliga hundar används vid praktiskt jakt under säsong.

2008 vann jag och Justlike Fast Weasel Unghundsderbyt för retriever. Med Weasel har jag startat på flera A-prov och har som bäst ett CK och en 4:e- placering på 2014 års Retrievermästerskap. Fr o m 2015 är hon pensionerad och hennes avkomma Ida fick ta över. Ida gick ut på sitt första A-prov hösten 2015 och tog ett Cert på sin första start vid dryga tre år. Hon blev vid fyra års ålder SEJCH
SEJACH och NOJCH efter en fantastisk säsong 2017. Tyvärr tog tumörerna hennes liv alldeles för tidigt. Hon fick somna in i januari 2021 endast 9 år gammal. 
Elda född 2014 är en hund som har kommit att betyda otroligt mycket för mig. Hon har en härlig personlighet, man blir glad att träna tillsammans med henne. Hon blev snabbt båda SEJCH och SEJACH och 2018 blev hon 2:a placerad med CK på Retrievermästerskapet. Hon fungerar lika fint på jakt som på prov, en riktigt fin retriever. Nu är hon pensionerad från prov, men hjälper till som stötande och appotör under säsong.

2010 startade jag på Unghundsderbyt igen och Sea-Croft Ferret blev 2:a- placerad. Senaste åren har jag också deltagit på internationella Working Test. I Holland 2009 placerade vi oss 2:a i lag, och i Norge 2010 blev vi 5:a efter en "run-off" om 3:e-platsen.

Jag har även haft en  jaktcockrar, Lina, född 2009. Lina tog sig snabbt upp i klassen under 2010 och fick en Elit-1:a under hösten. Detta gjorde att vi startade på Cocker-SM och hon blev tilldelad Diplom of Merit. 2012 startade vi på SM igen och placerade oss 3:a, vilket även upprepades 2015. Hon fick flera CK på sina starter, men tyvärr blev det aldrig något Cert för att bli Champion. Hon har de sista åren fått gå fullt ut som jakthund, men nu har åldern tagit ut sin rätt och hon är pensionerad sedan 2020. I familjen finns även en avkomma efter Lina, han heter Lexus och förs av Fredrik. Det har nu tillkommit springer spaniel i familjen Fågeljägarens Wood Sandpiper, till vardags kallad Wilma. Hon har snabbt tagit sig upp i klasserna. Hon har ett CK i segrarklass. Guns Choice på Unghundsderby och på SM 2021.
Hon är en härlig hund att gå med på jakt. Wilma används på både and, rapphöns och fasanjakter. När vi inte jagar med henne är hon min bästa löparkompis:)


Idag har jag två nya hundar Winga och Molly. De tränas och har snabbt tagit fina meriter på A, B och C-prov.  2024 har de valpar och efter det hoppas jag på mycket roliga tävlingar och prov tillsammans med dessa tjejer!

Bakgrund.

1994 gick jag en instruktörsutbildning för Anders Hallgren och efter det så har jag gått flertalet kortkurser i ämnet hund. Både inom lydnad och retrieverträning. Under några år höll jag en hel del kurser inom tävlingslydnad och vardagslydnad.

Jag har gått kurser för flera engelska handlers, bl a John Jr Halsted, Mike Tallamy, Guy Bennet, samt Mark och Jamie Bettinsson.

De senaste tio åren har kursinriktningen främst varit jakt och apportering. Jag har under flera år hållit en hel del kurser runt om i landet och hemma. Det är otroligt inspirerande att hålla kurser för hundägare. Det är alltid lika roligt när man ser framstegen hos ekipagen! Sedan hösten 2012 arbetar jag heltid med hund, kurser och träningar. Efter alla år med hund lär man sig mer, men man blir aldrig fullärd:) En bra relation och ett bra samspel med sin hund är a och o. Jag arbetar på ett lugnt och positivt sätt med våra hundar. Det är också detta jag försöker dela med mig av på våra kurser. 
Detta är ett jobb jag verkligen älskar!

Hösten 2020 påbörjade jag en utbildning till Assistanshundsdressör i Hundhjälpen i Upplands regi. 
 

På höstarna ägnas mycket tid åt att hjälpa till på jakter. Jag går ofta med både spaniel och retriever vid min sida. Desasa dagar är toppen! Här Wilma och Elda på rapphönsjakt hösten 2022.
Att tävla och starta på prov är något av det roligaste jag vet! Här med Winga då vi slog till med et CERT på A-prov i Falkenberg 2023.